Ειρηναίος (Ρένος) Μαλιάρης

 

 

STEM – Ρομποτική

Ο Ρένος (Ειρηναίος) Μαλλιάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στη Θεσσαλονίκη, αλλά γρήγορα τον κέρδισε ο κλάδος πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ασχολήθηκε τόσο με τον προγραμματισμό, όσο και με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία, συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών (infoQuest Α.Ε., SMData Α.Ε. και Πουλιάδης Α.Ε.) και για δύο χρόνια υπήρξε υπεύθυνος πωλήσεων βορείου Ελλάδας της, τότε, OteNet. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής σχεδιασμού και υλοποίησης του ενιαίου σχολικού δικτύου και μέλος της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Δήμου Ευόσμου (πρότυπο στο οποίο βασίζεται, ακόμα και σήμερα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους). Στα τέλη του 2004 ίδρυσε, με συνεργάτες, την εταιρεία Web Design Ο.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαδικτύου και ολοκληρωμένες λύσεις μηχανοργάνωσης. Το 2009 και μετά από αλλαγή τόπου κατοικίας, αποχώρησε από την εταιρεία και έκτοτε εργάζεται ως freelancer προγραμματιστής και σύμβουλος πληροφοριακών συστημάτων.

Έχει λάβει μέρος ως διδάσκων σε αρκετά σεμινάρια επιμόρφωσης, δασκάλων και καθηγητών, στις νέες τεχνολογίες και έχει διαπιστώσει τις βασικές ελλείψεις σε αυτές τις ηλικίες. Αυτές τις ελλείψεις θέλησε να καλύψει, στις μικρές ηλικίες, μετέχοντας στα τμήματα STEM - Ρομποτικής του ΚΔΑΠ ΚΥΤΤΕΑ. Η φιλοσοφία του είναι, ότι, το παιδικό μυαλό, θα πρέπει να έρθει σε επαφή, με όσο το δυνατόν περισσότερα, διαφορετικά και, όσο το δυνατόν, ετερόκλητα, ερεθίσματα, για να δημιουργήσει το σωστό υπόβαθρο, στο οποίο θα θεμελιωθούν, τελικά, οι γνώσεις και δεξιότητες, που θα το συνοδεύουν για μια ζωή. Έτσι, ξεφεύγοντας από την εμμονή διδασκαλίας “ψυχαναγκαστικής ρομποτικής και προγραμματισμού”, προσπαθεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το σύνολο των επιστημών, μέσα από παιχνίδι και απλές κατασκευές.